Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2%

In de eerste twee maanden van 2024 stijgt de totale geregistreerde criminaliteit in Midden-Nederland met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij elf gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan tien gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in deze periode is weer te zien bij zakkenrollen (+82%). Zedendelicten laat met -22% de grootste daling zien.  

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 14 mrt. 2024

Nieuwe Omgevingswet heeft gevolgen voor aanwijzing toezichthouders

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft ook gevolgen voor de aanwijzing van de in een gemeente werkzame toezichthouders. Bestemmingsplannen zijn van rechtswege overgegaan in het omgevingsplan zodat bijvoorbeeld een controle op een activiteit in een pand niet langer op grond van de Wet algemene bepalingen is, maar op grond van de Omgevingswet. En zo is er meer wet- en regelgeving gewijzigd. Het is dus zaak de aanwijzing voor toezichthouders in de gemeente aan te passen en goed te regelen. Dit om te voorkomen dat toezichthouders controles uitvoeren zonder dat zij hiertoe (nog langer) aangewezen zijn.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 feb. 2024

Jurisprudentie: politie kan en mag nog steeds aansluiten bij integrale controles

In 2022 deed de politierechter een uitspraak in een strafproces waardoor heel even paniek ontstond in politie- en gemeenteland. In die uitspraak in 2022 ging een verdachte van drugshandel (strafrechtelijk) vrijuit omdat, volgens oordeel van de rechter, het bewijs van de aanwezigheid van heel veel drugs en een drugslab onrechtmatig was verkregen. De onrechtmatigheid bestond eruit dat de politie tijdens een integrale controle zonder geldige reden direct met de gemeente meegelopen was, een loods in. Alles wat daarna in de bijhorende woning was aangetroffen was daardoor ook onrechtmatig verkregen. De landelijke ontstane onrust, die heel even neigde naar het oordeel dat politie dus nooit meer aan kan sluiten bij integrale controles, was niet terecht. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 15 feb. 2024

Controle villa in Amersfoort: adres voor 400 bedrijven

Een vrijstaande villa in een woonwijk in Amersfoort was dinsdag het decor van een multidisciplinaire controle, ingezet op advies van het RIEC Midden-Nederland. Gemeente Amersfoort, politie, Belastingdienst én een curator betraden het pand waar, op papier, bijna 400 bedrijven staan ingeschreven. Het vermoeden bestaat dat een aantal van deze bedrijven zich niet houdt aan wet- en regelgeving, met vermoedens van fraude, witwassen van drugsgeld en het doorgeven van onjuiste gegevens aan het handelsregister tot gevolg.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Handelingskader VOG-P screening van gemeentemedewerkers gereed

Sinds 1 mei 2023 is de VOG-P screening verplicht voor alle buitengewoon opsporingsambtenaren en nieuwe gemeentelijke medewerkers binnen de domeinen openbare orde en veiligheid, Bibob, ondermijning, informatievoorziening en toezicht. Om gemeenten te ondersteunen bij het invulling geven aan de verplichte screening, heeft het RIEC Midden-Nederland, in samenwerking met/met input van de werkgroep Weerbare overheid en de leerkring VOG-P een handelingskader ontwikkeld. Het handelingskader moet gemeentemedewerkers helpen om de invoering van de verplichte screening eenvoudiger te maken.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 22 jan. 2024

Digitale agenda gemeenten 2024: Naar een waardenvolle informatiesamenleving

Onze samenleving is digitaal in transitie. Die transitie biedt nieuwe mogelijkheden en enorme kansen voor onze welvaart en ons maatschappelijk welzijn. Echter baren digitale ontwikkelingen ook zorgen. De ‘Digitale agenda gemeenten 2024’ van de VNG biedt hierbij de helpende hand en ordent thema’s, onderwerpen en vraagstukken die spelen in de informatiesamenleving. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 2% in de eerste elf maanden

In de eerste tien maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij acht gemeenten deze stijging 10% of meer geweest. Daar staan vijf gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. De grootste stijging in type criminaliteit in desbetreffende periode zien we wederom bij zakkenrollen (+50%). De grootste daling betreft wederom de overvallen met geweld (-25%).

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

E-learning BUIT voor professionals: bewustwording en signalering mensenhandel

Criminele en seksuele uitbuiting hebben een ontwrichtend effect. Op kinderen, jongeren en volwassenen die slachtoffer worden. En op de samenleving als geheel. Jongeren zijn vaak slachtoffer, maar ook pleger van deze vormen van mensenhandel. De aanpak van criminele en seksuele uitbuiting onder jongeren begint met bewustwording en signalering. Hiervoor ontwikkelden Noord-Holland Samen Veilig en Fier BUIT voor professionals. Een beknopte en praktische e-learning voor professionals die met jongeren werken: op school, op straat, in de zorg of waar dan ook.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 dec. 2023

Doet jouw gemeente al mee aan de VNG competitie Gemeentedelers 2024?

Als Veiligheidscoalitie Midden-Nederland hebben wij contact met alle gemeenten in Midden-Nederland. Zo horen we vaak nieuwe ideeën en invalshoeken voor de aanpak van ondermijning, mooie campagnes ter bestrijding van digitale criminaliteit of best practices op het gebied van maatschappelijke onrust. We faciliteren uiteraard de samenwerking binnen (en buiten) de regio en delen zo veel van deze ideeën. Maar jouw idee verdient misschien een groter podium? Doe dan mee aan de VNG-competitie GemeenteDelers 2024. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 20 nov. 2023

Forse daling aantal overvallen met geweld

In de eerste tien maanden van 2023 stijgt in Midden-Nederland de totale geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze stijging is niet in alle typen criminaliteit van toepassing. Zo is een forse daling (-25%) te zien in het aantal overvallen met geweld. De grootste stijging in type criminaliteit in de genoemde periode zien we wederom bij zakkenrollen (+45%). Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland is bij negen gemeenten de stijging in de geregistreerde criminaliteit overall 10% of meer geweest. Daar staan vier gemeenten tegenover waar de criminaliteit juist met minimaal 10% daalde in genoemde periode. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 24 okt. 2023

Gemeente Veenendaal volgt als eerste nieuwe training pandcoördinator integrale controle

Een café-eigenaar begint langzamerhand zijn geduld te verliezen. Hem is zojuist voor de vierde keer door de vierde instantie naar zijn vergunning gevraagd. Bij een (integrale) controle is het van belang dat de controle gecoördineerd verloopt en niet iedere partner -zonder overleg- zijn eigen ding gaat doen. De geschetste situatie wil je daarbij voorkomen. Het aanstellen van een pandcoördinator die daarbij een cruciale rol speelt, is daarom van wezenlijk belang. Gemeente Veenendaal onderkende dit belang en vroeg aan Team Operationele Versterking (TOV) om een training te ontwikkelen specifiek gericht op de vaardigheden die van belang zijn bij deze rol. Deze training vond plaats op 19 september. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 25 sep. 2023

Ad van Breukelen neemt na 14 jaar afscheid

Deze week neemt Ad van Breukelen na 14 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van Bureau RVS en 9 jaar RIEC MN, afscheid. Graag neemt hij de lezers van deze nieuwsbrief nog een keer mee door de regio. Naar waar we vandaan komen; een tijd waarin Midden-Nederland verreweg het hoogst aantal woninginbraken en autokraken kende. Naar alles wat we sindsdien gezamenlijk hebben bereikt. Naar wat goed gaat, wat er nog te doen is en waar we als regio trots op mogen zijn.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Het PGA-Lab; waar zijn we de komende tijd mee bezig?

Wat we gedaan hebben is interessant maar wat er nog staat te gebeuren is ook goed om in de gaten te houden. Zo vindt in november de regionale vakdag voor PGA-coördinatoren plaats. Hou voor de datum en de locatie je mail en deze nieuwsbrief in de gaten. En binnenkort publiceert de website van de Vrije Universiteit (VU) twee afstudeerscripties naar het gebruik van de PGA-monitor in Midden-Nederland. In deze nieuwsbrief lees je meer over de inhoud ervan. Ook kan je je aanmelden voor een leergang ‘Organiseren privacy en gegevensdeling’ en hebben we een aantal interessante kijktips voor je.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Het PGA-Lab: wat hebben we de afgelopen tijd zoal gedaan?

We zijn erg druk in Midden-Nederland als het gaat om de PGA. Zo heeft de eerste brainstormsessie voor het digitaal PGA-platform plaatsgevonden. En hielden we burendagen in de districten; sessie die in het teken stonden van elkaar ontmoeten en van elkaar leren.  En welke rol kan ervaringsdeskundigheid spelen in herstel van het gewone leven bij PGA-klanten? Dat was de centrale vraag om te beantwoorden tijdens een ervaringsdeskundigheidsessie met tien forensische ervaringsdeskundigen. Een sessie die zeker een vervolg krijgt.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Nieuw 7 stappenmodel ‘werkproces aanpak problematische jeugdgroepen en groepsgedrag’ beschikbaar

Twee maanden geleden ontvingen alle gemeenten het geactualiseerde samenwerkings- en privacyconvenant Jeugdgroepenaanpak Midden-Nederland. Enkele gemeenten hebben de ondertekening al geregeld, waarvoor dank. Sinds kort is ook het bijbehorende landelijke 7-stappenmodel voor iedereen beschikbaar. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Cijfers geregistreerde criminaliteit: warme weer in juni heeft invloed

In de afgelopen warme maand juni zien we bij een aantal delicten een stijging ten opzichte van juni 2022 waarbij het mooie weer in combinatie met evenementen van invloed is geweest; jongerenoverlast, drugsdelicten en geweldsincidenten.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Leerkring VOG-P (screening) van start

Op 6 juli vond de eerste leerkring screening Verklaring omtrent Gedrag met justitiële en politiegegevens (VOG-P) plaats. Bij de leerkring vanuit het programma weerbare overheid, waren deelnemers uit verschillende districten aanwezig. Goed was dat er niet alleen OOV-ers maar ook HR-professionals aan tafel zaten. Want de screening van medewerkers beoogt corruptie en ondermijning in organisaties te voorkomen; iets wat beide disciplines aangaat.

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 18 jul. 2023

Wet goed verhuurderschap; wat kan jij ermee?

Op 1 juli is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet biedt gemeenten handvatten in de strijd tegen ondermijning. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En wil jij innovatieve of gedurfde interventies inzetten in de strijd tegen ondermijning? De gemeente Vijfheerenlanden en Lelystad laten zien hoe je dat doet. 

Lees artikel

Veiligheidsontwikkeling | 25 mei 2023

Er is meer mogelijk dan we denken!

Lees artikel