Tips | 22 apr. 2024

VNG webinar Maatschappelijke onrust, ‘Koester de democratie, ze is het waard’

Onze samenleving worstelt met groeiende spanningen op meerdere fronten. In de politiek en het maatschappelijk debat is sprake van polarisatie, die het vertrouwen in overheid, democratie en rechtsstaat onder druk zet. Dit vormt een voedingsbodem voor radicaal gedrag. Over dit onderwerp vindt op 3 juni een webinar plaats.

Lees artikel

Tips | 14 mrt. 2024

Kijk en luistertips

Deze maand twee podcasts die het beluisteren meer dan waard zijn. In de Academie Podcast hoor je meer over de werkwijze van de politie in Oost-Nederland om naar slachtsoffers toe te gaan zodat ze aangifte kunnen doen van cybercrime. En in de podcast ‘Tussen kunst en misdaad’ bespreken slachtoffer Naomi en tactisch rechercheur Alex de complexiteit van mensenhandel in Nederland, slachtofferhulp en Naomi’s lange weg naar het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Lees artikel

Tips | 14 mrt. 2024

Kan jij wel een stagiair gebruiken? Stagemarkt Integrale Veiligheidskunde

Op 28 mei organiseert de Hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde van de Hogeschool Utrecht een stagemarkt waarbij studenten zich kunnen oriënteren op mogelijke stageplekken. Zoek jij studenten voor invulling van een stageopdracht of een afstudeeropdracht? Meld je dan aan.

Lees artikel

Tips | 20 dec. 2023

Maak kennis met de toolkit Aanpak illegaal vuurwerk

Deze uitgebreide toolkit, gericht op preventie, repressie en communicatie, is nu beschikbaar voor gemeenten in de beveiligde apothekerskast (na inlog). Bij de inhoud kan je denken aan wet- en regelgeving omtrent vuurwerk, verschillende interventies zoals het gebruik van het bestuursrecht of vuurwerkvrije zones en communicatievoorbeelden.

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2023

Nieuwe podcast: Hoe raken jongeren betrokken bij de georganiseerde criminaliteit?

Explosieven plaatsen, coke uithalen en drugs dealen. Wat bezielt jonge jongens om dit soort feiten te plegen? Zijn ze geronseld, worden ze gedwongen of hebben ze zichzelf aangeboden en wat is hun motief? Het antwoord hoor je in onze podcast op Spotify!

Lees artikel

Tips | 20 nov. 2023

Illegaal vuurwerk(overlast) in jouw gemeente? Raadpleeg de toolkit aanpak illegaal vuurwerk

De eerste versie van de toolkit aanpak illegaal vuurwerk is een feit! De toolkit biedt een preventief-, repressief- en communicatiehandelingsperspectief. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving omtrent vuurwerk, verschillende interventies zoals het gebruik van het bestuursrecht of vuurwerkvrije zones en communicatievoorbeelden. De toolkit is bestemd voor gemeenten.

Lees artikel

Tips | 25 sep. 2023

Kijk- en luistertips

Deze maand twee interessante podcasts. De eerste gaat over moderne slavernij; de vaak onzichtbare wereld van uitbuiting van mensen uit Zuidoost-Azië. En wil je weten hoe jouw gemeente veerkracht kan opbouwen tegen cyberaanvallen? Luister dan naar de podcast ‘Cybersessions – The time is now.' 

Lees artikel

Tips | 15 jun. 2023

Luistertips: PGA podcasts

Op Spotify zijn vanuit het PGA-Lab nu drie interessante podcasts te beluisteren met de thema’s Ervaringsdeskundigheid, privacy en gegevensdeling en LVB in de PGA.

Lees artikel

Tips | 21 apr. 2023

Kijk- lees en luistertips

Met deze maand een rapport over de kenmerken en risicofactoren van delinquente meisjes en jongvolwassen vrouwen, een webinar over woonoverlast en een reeks van drie webinars over de aanpak van jeugdcriminaliteit.

Lees artikel

Tips | 17 mrt. 2023

Leren van elkaar: Lessen uit de praktijk over jeugdcriminaliteit

Professionals uit verschillende vakgebieden, zoals veiligheid, onderwijs of het sociaal domein, kijken met verschillende brillen naar jeugdcriminaliteit. Dat maakt samenwerking soms zo lastig. In het digitale magazine Jeugdcriminaliteit – Lessen uit de praktijk deelt het NJi zeven geleerde lessen. Deze kunnen helpen om samen met partners te werken aan een veilige omgeving voor kinderen en jongeren. De professionals die aan het woord komen, werken dagelijks met kinderen en jongeren, en zoeken daarin de samenwerking op. Naast inspiratie vanuit de verhalen, bevat het magazine ook tips van ervaringsdeskundige Berry en praktische adviezen en handvatten voor de eigen dagelijkse praktijk.

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2022

Groeiende dreiging ransomware aanvallen bij gemeenten

Het dreigingsbeeld informatiebeveiliging constateert dat de risico’s voor gemeenten groeien. De VNG biedt op verschillende manieren support aan gemeenten door ondersteuning van OOV-ers en gesprekken tussen bestuurders en experts. Wellicht ook interessant voor jouw gemeente? Je leest er meer over in dit nieuwsitem. 

Lees artikel

Tips | 23 nov. 2022

Trainingen signaalherkenning mensenhandel voor verschillende branches

De aanpak van allerlei vormen van criminaliteit -waaronder mensenhandel- is allang geen taak meer van de overheid alleen. De website No place for sextrafficking.org biedt diverse branches gratis trainingen aan op het gebied van herkenning van signalen van mensenhandel. Gemeenten in Gooi en Vechtstreek stimuleren hotels in hun gemeente de training te volgen.

Lees artikel