Bijeenkomsten en evenementen | 14 mrt. 2024

Save the date: 4 juni roadshow over barrièremodel online aangejaagde ordeverstoringen

Weet jij wat je moet doen als professional bij (dreigende) online aangejaagde ordeverstoringen? De online wereld is heel dichtbij, maar soms ook heel ver weg. Veel partijen in de veiligheidsketen zoeken naar manieren om op te treden tegen strafbare en onrechtmatige online uitingen die een gevaar opleveren voor de openbare orde. Wat kun je als gemeente nu eigenlijk wel en niet? Dit en meer komt aan de orde tijdens de roadshow op 4 juni.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Training aan senioren op het gebied van digitale veiligheid. Ook in jouw gemeente?

Onderdeel van het programma Digitale veiligheid en cybercrime zijn twee young professionals die in de regio Midden-Nederland trainingen geven op het gebied van digitale veiligheid. Zo is er de training “Laat je geen h@ck zetten”. Deze training gaat in op de psychologische aspecten van wat het slachtofferschap van cybercriminelen doet met mensen, maar ook welke psychologische trucjes de cybercriminelen gebruiken om de mensen zo ver te krijgen dat zij geld overmaken of persoonsgegevens afstaan. Een tweede training behoort bij de campagne ‘Echt-nep’. Wil jij in jouw gemeente oudere inwoners ook weerbaarder maken? In dit nieuwsartikel vind je meer informatie. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 feb. 2024

Bijeenkomst ‘aanpak ondermijning in vastgoed’ 4 maart: jij bent er toch ook bij?

Ben jij een (beleids)medewerker OOV met de aanpak ondermijning in portefeuille? Kom dan op 4 maart naar de bijeenkomst ‘Lessons learned: Aanpak thema vastgoed Gooi en Vechtstreek’ in het gemeentehuis van Gooise Meren. En neem vooral een collega mee van een afdeling die jij nodig hebt om ‘fout vastgoed’ in beeld te brengen. Tijdens de bijeenkomst krijg je onder andere inzicht in de rol van vastgoed binnen de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Ook kom je meer te weten over de kwetsbaarheid van de vastgoedsector voor criminele inmenging en de eerste stap die gemeenten kunnen zetten om een vuist te maken tegen vastgoedcriminaliteit. Meld je daarom nu aan. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Meld je nu aan voor de kennissessie complexe demonstraties 1 februari

Op donderdag 1 februari 2024 organiseren bureau RVS, (enkele leden van) de ambtelijke werkgroep Maatschappelijke onrust en de politie een kennissessie over complexe demonstraties. Het doel van de sessie is het verstevigen van de samenwerking in de regio Midden-Nederland rond het thema Maatschappelijke onrust in het algemeen en de aanpak van complexe demonstraties in het bijzonder. Daarnaast streven we ernaar de kennis over handelingsperspectief m.b.t. de aanpak van complexe demonstraties te vergroten. Wil je deelnemen aan de kennissessie? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Wil jouw gemeente in 2024 aan de slag met vitalere vakantieparken?

De komende maanden boekt 80% van de Nederlanders zijn of haar (zomer)vakantie. Of dat nou een verre reis is of dichtbij huis in een Nederlands recreatiepark: iedereen wil de vakantie zo aangenaam mogelijk doorbrengen. Maar wat nou als het door jou gekozen recreatiepark niet zo idyllisch blijkt als de foto’s doen vermoeden? Het merendeel van de parken is vitaal waar mensen uit binnen- en buitenland graag hun vakantie doorbrengen. Maar er zijn ook minder vitale parken die kwetsbaar zijn voor criminaliteit en ondermijning. Bestaan er dergelijke parken binnen jouw gemeente en wil je voorlichting over de aanpak ervan? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 22 jan. 2024

Drie (thema’s) voor de prijs van één: 4 april netwerkbijeenkomst Veiligheidscoalitie

Op 4 april vindt de vanwege storm verplaatste netwerkbijeenkomst ‘Samen doe je meer’ (nov. ’23) plaats. Laat de storm ergens goed voor zijn geweest; door de bijeenkomst uit te stellen, is er nu voor de thema’s Digitale veiligheid & cybercrime en Maatschappelijke onrust ook gelegenheid aan te sluiten. Dit betekent dat op 4 april alle drie de geprioriteerde thema’s uit de regionale veiligheidsstrategie 2023-2026 aan bod komen. Houd jij je bezig met de thema’s Maatschappelijke onrust en/of Digitale veiligheid en wil je aanwezig zijn?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 dec. 2023

Save the date: kennissessie complexe demonstraties 1 februari

Op donderdag 1 februari 2024 organiseren bureau RVS en de ambtelijke werkgroep Maatschappelijke onrust, samen met de politie een kennissessie over complexe demonstraties. Het doel van de sessie is het verstevigen van de samenwerking in de regio Midden-Nederland rond het thema Maatschappelijke onrust in het algemeen en de aanpak van complexe demonstraties in het bijzonder. Daarnaast streven we ernaar de kennis over handelingsperspectief m.b.t. de aanpak van complexe demonstraties te vergroten.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 dec. 2023

Save the date 4 april: regionale bijeenkomst thema’s veiligheidsstrategie

Op 4 april vindt in de ochtend een netwerkbijeenkomst plaats voor iedereen die zich in de regio Midden-Nederland bezighoudt met de thema's digitale veiligheid en/of maatschappelijke onrust. Deze ochtend wordt gevuld met interessante sprekers, workshops en veel ruimte om best practices en lessons learned uit te wisselen. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 nov. 2023

Burgemeesters ‘pitchen’ hun onderwerp tijdens Regionaal Veiligheidscollege

Vorige week donderdag 16 november kwamen de leden van het Regionaal Veiligheidscollege Midden-Nederland bij elkaar in de raadszaal van de gemeente Amersfoort. Regioburgemeester mw. Sharon Dijksma ging tijdens de opening in op de impact van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden in onze regio en refereerde vervolgens aan de aangekondigde demonstraties op enkele stationslocaties. In dat kader bood zij aan om uitgelijnde driehoeksvoorstellen met andere burgemeesters te delen als daar behoefte aan is. Daarnaast kwamen verschillende andere onderwerpen aan de orde.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 nov. 2023

TNO Scientist on the job en webinars gaan verder in 2024

Na twee jaar waarin het Scientist on the Job-project van TNO is gegroeid, was dit derde jaar een jaar van mijlpalen met o.a. 30 uitgevoerde ‘jobs’. Deze mijlpaal betekent ook dat TNO niet meer alle aanvragen kon behandelen. Een aantal aanvragen staat daarom al klaar voor 2024. Naast deze klussen hopen de ’scientists’ jullie volgend jaar weer breed te kunnen voorzien van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en creatieve praktijkgerichte innovaties. Oproep: Is er een thema waarover je graag meer zou willen weten dan terug kan komen in de webinars? 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 20 nov. 2023

Handreiking gemeenten maatschappelijke onrust n.a.v. conflict Israël-Palestina beschikbaar

Het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden houdt de gemoederen overal ter wereld bezig. Het raakt daarmee ook inwoners in de regio Midden-Nederland. De indringende beelden en verhalen kunnen leiden tot wanhoop en onbegrip, met het risico op oplopende spanningen en incidenten binnen gemeenten en gemeenschappen. Het Expertise-unit-Sociale Stabiliteit (ESS), onderdeel van het ministerie van SZW heeft een handreiking opgesteld die gemeenten ondersteunt op lokaal niveau goed om te gaan met oplopende spanningen, toenemende tegenstellingen en een verhard publiek debat. 

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 4 okt. 2023

Werkt voorlichting als interventie?

Deze vraag stond centraal tijdens de laatste bijeenkomst van de Denktank ‘jonge aanwas in de (drugs)criminaliteit’. Onder de noemer ‘Baat het niet, dan schaadt het wel…?’ spraken professionals, ervaringsdeskundigen en experts met elkaar over de mate van effectiviteit van interventies op gedragsverandering. Zet bijvoorbeeld een voorlichtingscampagne over de gevaren van de drugscriminaliteit een jongere aan het denken? Of zijn juist interventies als individuele begeleiding en coaching bij deze doelgroep effectiever?

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 27 sep. 2023

Werkend leren; leren van je successen én je ‘fouten’

Werkend leren en de integrale aanpak ondermijning; wat verstaan we eronder en welke uitgangspunten liggen eraan werkend leren ten grondslag? En belangrijker; wat levert het jou op? Om adaptief en flexibel te zijn in de aanpak van ondermijning, is een programmatische aanpak van leren en ontwikkelen nodig. De taskforce GOC heeft dan ook de ambitie om meer kennis op te halen, vast te houden en uit te wisselen, mede vanwege de constatering dat dat nu te weinig gebeurt. Daarnaast heeft niet iedereen hetzelfde beeld over wat samenwerken is en nodigt de manier van samenwerken niet altijd uit tot het goed bespreken van dilemma’s en issues. Iedereen onderkent dat van elkaar leren belangrijk is maar de optimale vorm ontbreekt daarvoor vaak nog. Voorgaande punten komen uit de evaluatie van WagenaarHoes. Om die reden heeft werkend leren een plek gekregen in WPDG 3.0.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 18 jul. 2023

Gooise Meren organiseert ondernemerscongres

Op maandag 3 april organiseerde de gemeente Gooise Meren een ondernemerscongres voor alle ondernemers in de gemeente. Het was een dag vol interessante sprekers, een congresmarkt en een afsluitende borrel om na te praten en te netwerken. Het team openbare orde en veiligheid (OOV) van de gemeente bundelde de krachten samen met PVO Midden-Nederland, de Fraudehelpdesk en de digitaal wijkagent van de politie. Samen namen zij deel aan de congresmarkt en gingen in gesprek met de ondernemers over het thema digitale veiligheid, met als doel de cyberweerbaarheid te vergroten.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 15 jun. 2023

Jongeren zetten digitaal talent in tijdens Re_B00TCMP

Walibi Holland was zaterdag het toneel van de Re_B00TCMP! Op dit ééndaagse event leren jongeren met IT-talent over de kansen en uitdagingen die de digitale wereld met zich meebrengt. De ouders kregen een apart programma om meer te leren over het digitaal domein. Met meer dan 40 jongeren en 11 ouders was het event een groot succes! Uiteraard mochten ze achteraf nog even de achtbanen testen.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 21 apr. 2023

Succesvol cyberevent ‘Digitaal veilig ondernemen’ maakt ondernemers bewust van risico’s

Dinsdag 28 maart vond het grote cyberevent: ‘Digitaal veilig ondernemen’ plaats in stadion Galgenwaard in Utrecht. Maar liefst 180 deelnemers kwamen af op het door de gemeente Utrecht, de Rabobank en het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland georganiseerde én geslaagde event. Kees van der Spek trapte de avond af met een praktijkvoorbeeld van cybercriminaliteit waarin hij een verdachte van CEO-fraude opspoorde.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 23 nov. 2022

Blijf in ontwikkeling: congressen en bijeenkomsten

Enkele interessante tips voor congressen en bijeenkomsten rondom het thema Veiligheid en zorg.

Lees artikel

Bijeenkomsten en evenementen | 21 okt. 2022

Straatwaarde(n) neemt deel aan symposium over Italiaanse aanpak van maffia en kick-off aanpak jonge aanwas succes

Kunnen we in Nederland wijze lessen leren van de Italiaanse maffia-aanpak? En hoe creëer je met behulp van vrijwilligers een hoge mate van maatschappelijke betrokkenheid? Straatwaarde(n) deed hiermee ervaring op tijdens het symposium ‘Il metodo Italiano’. Ook vond in de gemeente Vijfheerenlanden de aftrap plaats van de overkoepelende aanpak jonge aanwas.  

Lees artikel