Project digitale buurtambassadeurs

Cybercrime is een groeiend probleem. Steeds meer mensen worden slachtoffer en de (im)materiële schade is vaak groot. Maar hoe breng je inwoners de basiskennis bij, zodat ze geen slachtoffer meer worden? Burgerparticipatie in de vorm van digitale buurtambassadeurs is hier een goed middel voor. Dit netwerk van goed opgeleide en betrokken ambassadeurs helpt  gemeenten bij de uitvoering van de preventieve aanpak op het gebied van digitale criminaliteit. De ambassadeurs –inwoners die middels een e-learning worden opgeleid– zijn op verschillende manieren inzetbaar; als vraagbaak voor bewoners, bij buurtbijeenkomsten, webinars, spreken in buurthuizen of ouderencentra, etc. Ook kunnen zij doorverwijzen naar de politie voor het doen van aangifte. Het project Digitale buurtambassadeurs is gestart in Breda en inmiddels zijn ook gemeenten in Midden-Nederland gestart. Een van die gemeenten is Utrecht waar het project de naam Stadsmakers heeft. 

Wil je aan de slag met het project digitale buurtambassadeurs? Neem dan contact op met Jeroen Hamers.

                                                                                             

Documenten en links

Datum:

Download bestand

De gemeente Breda heeft – in samenwerking met politie, bedrijfsleven en de Avans Hogeschool – bewoners opgeleid tot buurtambassadeurs Cybercrime om mensen meer weerbaar te maken op het internet.

Datum:

Auteur:

CCV & Gemeente Breda

Documenttype:

Factsheet

Aantal pagina’s:

2

Download bestand

Video over de activiteiten van de Digitale Buurtambassadeurs van de gemeente Utrecht

Naar website

Video over de activiteiten van de Digitale Buurtambassadeurs van de gemeente Utrecht

Naar website

Nieuws

21 apr. 2022

Stadsmakers Utrecht: hoe bewoners helpen om de wijk digitaal weerbaar te maken

In Utrecht zijn politie en gemeente samen met bewoners aan de slag gegaan met digitale veiligheid. Naar het voorbeeld ‘Digitale Buurtambassadeurs’ uit Breda leiden ze vrijwilligers op tot ‘stadsmaker digitale veiligheid’. In dit artikel vertellen ze meer over hun eerste ervaringen, bewonersbijeenkomsten en initiatieven die tijdens dit project zijn ontstaan.

Lees artikel