Save the date | Ondermijning in de vastgoedketen

Provinciehuis Utrecht
afbeelding

De commissarissen van de Koning in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland, de makelaarsverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro en het RIEC Midden-Nederland nodigen je graag uit voorde kennis- en netwerkbijeenkomst 'Ondermijning in de vastgoedketen' op maandag 12 december op het provinciehuis te Utrecht. Binnenkort kun je je aanmelden. 

Criminelen weten op verschillende manieren misbruik te maken van vastgoed. Vastgoedtransacties worden gebruikt om geld wit te wassen, dienen als dekmantel ofde panden worden gebruikt voor de productie van drugs of voor andere criminele praktijken.

Makelaars en publiek-private-samenwerking in de aanpak van ondermijning in de vastgoedbranche. Je bent als makelaar/taxateur een belangrijke schakel in de aanpak van ondermijningbinnen de vastgoedketen. Maar welke verantwoordelijkheid hebben makelaars ten aanzien van het melden van criminele transacties? Hoe herken je als makelaar of taxateur de signalen van criminaliteit en hoe kun je handelen? Welke rol spelen anderefunctionarissen in de keten, zoals notarissen en burgemeesters, en hoe kunnen die elkaar versterken?

Voor makelaars en burgemeesters in Midden-Nederland organiseren de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland in samenwerking met VBO, NVM en Vastgoedproeen kennis- en netwerkbijeenkomst. In deze bijeenkomst worden verschillende thema's over ondermijning in de vastgoedketen behandeld, waaronder:

  • De ketenaanpak: we bespreken de rol van makelaars en andere actoren ter voorkoming van criminaliteit in de vastgoedsector;
  • De Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en fiancieren van terrorisme) en dedilemma’s van de poortwachtersfunctie van makelaars;
  • Het ‘Damocles-beleid’; waar schuurt het sluiten van panden door burgemeestersmet de praktijk van makelaars?
  • Het crimineel ondernemersplan. Kruip in de huid van een crimineel en ontdek de zwakke plekken in het systeem.

Kom dus in gesprek met de commissarissen van de Koning, burgemeesters en collega's. Wanneer een fysieke ontmoeting door corona niet mogelijk blijkt zal de bijeenkomst mogelijk digitaal plaatsvinden.

De bijeenkomst vindt plaats op het provinciehuis te Utrecht, Archimedeslaan 6, van 13:00 - 17:00 en wordt afgesloten met een borrel. Deelname is kosteloos.