Wet goed verhuurderschap; wat kan jij ermee?

Wet goed verhuurderschap; wat kan jij ermee?

Op 1 juli is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet biedt gemeenten handvatten in de strijd tegen ondermijning. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. En wil jij innovatieve of gedurfde interventies inzetten in de strijd tegen ondermijning? De gemeente Vijfheerenlanden en Lelystad laten zien hoe je dat doet. 

Vijfheerenlanden is één van de winnaars van GemeenteDelers 2023

Bij de derde editie van GemeenteDelers is de Crime Game van Vijheerenlanden als een van de vier winnaars uit de bus gekomen. Tijdens deze VNG-verkiezing gaat het erom dat gemeenten heel vaak projecten, initiatieven, ideeën en programma’s hebben die erom vragen gedeeld te worden met anderen. 

Tijdens de Crime Game ervaren inwoners spelenderwijs de gevaren van ondermijnende drugscriminaliteit. 
En dat het niet loont! De Crime Game laat deelnemers in de huid van een drugscrimineel kruipen. Deze combinatie van puzzeltocht en escaperoom bereikte 600 inwoners van 11 jaar en ouder. Bekijk hier een filmpje over de Crime Game. De overige winnaars van de derde editie van GemeenteDelers vind je hier.


Wet goed verhuurderschap biedt gemeente handvatten in strijd tegen ondermijning

De Wet goed verhuurderschap is op 1 juli in werking getreden. Met deze wet wil de regering ongewenste verhuurpraktijken voorkomen en tegengaan en woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beschermen. Met de invoering van een meldplicht, registratieplicht of verhuurvergunning, met name voor de grotere verhuurders, krijgen gemeenten de mogelijkheid om discriminatie en malafide verhuurders gerichter aan te pakken. De volgende documenten geven meer duidelijkheid over de mogelijkheden:


Gemeente Lelystad zet ongebruikelijke interventies in in strijd tegen jeugdgroep

Geweld, messen en drillraps waren tekenen van de toename van jonge aanwas in de drugscriminaliteit in Flevoland. Gemeenten en politie proberen het tij te keren voor jongeren die op weg zijn naar een criminele carrière. Al in 2021 bleek uit onderzoek van het project Straatwaarde(n) van RIEC Midden-Nederland dat gebruik van en handel in drugs in Lelystad-Oost zorgelijke vormen aannamen. Eén van de jeugdgroepen die veel overlast veroorzaakten, werd onderwerp van een opsporingsonderzoek van de politie. Politie, gemeenten en andere partners brachten deze risicogroep beter in kaart en bespraken met behulp van Straatwaarde(n) hoe ze samen konden voorkomen dat deze specifieke groep jeugd in de criminaliteit zou belanden. De gemeente Lelystad zette als eerste gemeente in de regio een aantal ongebruikelijke interventies in. 
Welke dat zijn kan je lezen in het artikel in Code Geel; het online magazine van het RIEC-LIEC bestel over ondermijning.