Lichte stijging totaal geregistreerde criminaliteit

Lichte stijging totaal geregistreerde criminaliteit

Iedere maand geven we een (algemene) update van de belangrijkste ontwikkelingen in de veiligheids- en criminaliteitscijfers. Deze maand: een forse stijging van het aantal zakkenrolincidenten en de jongerenoverlast is terug op het niveau voor corona.   

Geregistreerde criminaliteit stijgt met 4%
In de eerste acht maanden van 2022 stijgt in Midden-Nederland de totaal geregistreerde criminaliteit met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Van de 38 gemeenten in de regio Midden-Nederland, is bij zes gemeenten de geregistreerde criminaliteit met 10% of meer toegenomen. Daar staan negen gemeenten tegenover waar de criminaliteit met minimaal 10% daalde. De grootste stijgingen zien we bij (brom)fietsdiefstal (+31%), winkeldiefstal (+44%) en zakkenrollen (+68%).

Bekijk voor meer actuele informatie de overzichtstabel.


Aantal registraties overlast verwarde personen stijgt, jongerenoverlast terug op niveau voor corona

Met toenemende regelmaat verschijnen berichten in de media over (de politie-inzet bij) incidenten en overlast veroorzaakt door personen met verward gedrag. De ontwikkeling van het aantal registraties van deze incidenten onderstreept dit. Tegelijk is een daling zichtbaar in het aantal registraties met betrekking tot jongerenoverlast. Onderstaande figuur geeft de ontwikkeling van beide registraties weer over een periode van tien jaar.

(Geen) invloed van corona
Het aantal registraties van jongerenoverlast kent uitschieters in met name de coronajaren 2020 en 2021. Het aantal registraties lijkt echter weer terug te zijn op het niveau van voor corona. Het aantal registratie van overlast door personen met verward gedrag laat over de afgelopen tien jaar een gestage stijging zien (gemeten in de maanden januari-augustus). Hoewel deze incidenten -net als de jongerenoverlast- tijdens de coronajaren fors toenamen, lijkt deze stijging nu door te zetten. Er lijkt hiermee geen verband te zijn met corona.

Registratie ongevallen op de weg weer terug op niveau van voor corona

De coronamaatregelen hadden de afgelopen jaren een gunstig effect op verschillende registratie van misdrijven. Dit geldt ook voor het aantal ongevallen op de weg in Midden-Nederland. Onderstaande figuur geeft de registraties weer over de afgelopen tien jaar (periode januari-augustus). In de periode 2012-2019 was er sprake van een gestage daling. De in 2020 geldende coronamaatregelen versnelden deze daling aanzienlijk. Sindsdien neemt het aantal registraties weer toe en is dit jaar het niveau van 2019 weer bereikt. Het aantal dodelijke ongevallen is overigens slechts een fractie van het totaal aantal ongevallen. Dit jaar zijn er in de periode januari – augustus 36 dodelijke ongevallen geregistreerd. Over de afgelopen tien jaar bekeken, betreft dit wel een recordaantal.



ViB: Veiligheid in Beeld
Bovenstaande gegevens komen uit het dashboard Veiligheidsbeelden-online als onderdeel van het project ViB (Veiligheid in Beeld). Naast maandelijks geactualiseerde cijfers over de geregistreerde criminaliteit, zijn ook gegevens over bevolking, werk en inkomen, Meld Misdaad Anoniem, Handelsregister, etc. op minimaal gemeentelijk niveau opgenomen.

Wilt u meer informatie over het ViB project? Neem dan contact op met Henk van den Driessche of Arjen van Geffen.